ESKOBAR PRVI PUT OČI U OČI S KURTIJEM: On i Lajčak stisnuće Kurtija da osnuje ZSO i nastavi pregovore sa Beogradom

 

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar doputovali su juče u Prištinu u trodnevnu radnu posetu. Čim su stigli, Lajčak i Eskobar su se sastali sa predsednicom i premijerom Kosova Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

Kako je ranije najavljeno, zvaničnici SAD i EU će raditi na obnovi i nastavku dijaloga Beograda i Prištine, a prištinskim vlastima trebal obi da prenesu poruku da je implementacija preuzetih obaveza iz Briselskog i drugoh sporazuma neophodan preduslov za dalji uspešan nastavak pregovora.

Ovo je, inače, bio i prvi sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija i specijalnog izaslanika SAD za Balkan Gabrijela Eskobara uživo. Njih dvojica su do sada samo dva puta razgovarali telefonom. Lajčak i Eskobar će, kako se spekulisalo pre poste, u Prištinu doneti i nekoliko modela za uspostavljanje ZSO, kojoj se Kurti izričito protivi. Posebno se, kao najverovatniji model, koji bi mogao da zadovolji i Beograd i Prištinu, ističe takozvani model "Istočne Belgije".

Neposredno pre posete Prištini, izaslanik EU Mireoslav Lajčak je objasnio da poseta Kosovu ima tri cilja. - Prvo, da se pokaže poruka jedinstva, da se pokaže da dijalogom posreduje EU, a da ga snažno podržavaju SAD. Drugi cilj je da slušamo partnere i razgovaramo sa njima kako da napredujemo u procesu i treće, da razgovaramo o nekim aktuelnim pitanjima - rekao je Lajčak.

Коментари

Популарни постови са овог блога

"Ne znam ko je ona, ali je se setim svakoga dana" Kako je POZIV iz Urgentnog centra Lidiji (33) iz Beograda PROMENIO ŽIVOT