STIŽU LI MENJAČNICE 21. VEKA I U SRBIJU? NBS: "Obavestićemo javnost"

 



Narodna banka Srbije (NBS) još nije izdala nijednu dozvolu za pružanje usluga povezanih s virtuelnim valutama.

Od početka primene Zakona o digitalnoj imovini – od juna 2021. godine, na adresu ove institucije podneto je nekoliko zahteva za davanje te dozvole, o čijem odlučivanju je postupak u toku, kažu u centralnoj banci za B92.net.

Kada će onda naša zemlja dobiti prve licencirane kripto menjačnice? Još nije poznato.

“Spisak podnosioca ovih zahteva o kojima je u toku razmatranje i odlučivanje, nije javno dostupan, a u slučaju izdavanja dozvole privrednom društvu za pružanje usluga povezanih s virtuelnim valutama, po ispunjenju svih propisanih uslova, Narodna banka Srbije obavestiće o tome javnost”, kažu u NBS.

 FOTO: SHUTTERSTOCK / RAS SRBIJA

Oni naglašavaju da, “počev od primene ovog zakona, nije dozvoljeno da privredno društvo obavlja ni poslove ‘kripto menjačnice’, koja inače nije, kao takva, definisana Zakonom o digitalnoj imovini, nego su definisani pružaoci usluga povezanih s digitalnom imovinom (virtuelnim valutama/digitalnim tokenima) i vrste usluga povezanih s virtuelnim valutama koje oni mogu da pružaju na osnovu dozvole nadzornog organa (Narodne banke Srbije kad su u pitanju virtuelne valute, a Komisije za hartije od vrednosti kad su u pitanju digitalni tokeni), među kojima su i usluge kupovine i prodaje, odnosno zamene digitalne imovine, koje se mogu pružati i preko kriptomata, u skladu sa ovim zakonom i podzakonskim propisima.

Коментари

Популарни постови са овог блога

"Ne znam ko je ona, ali je se setim svakoga dana" Kako je POZIV iz Urgentnog centra Lidiji (33) iz Beograda PROMENIO ŽIVOT